Menestyksen takana


Mikä on perheyrityksen rooli yhteiskunnalle? Kuinka pörssiyhtiötä johdetaan? Miten pienestä paikallisesta yrityksestä rakennetaan kansainvälinen markkinajohtaja? Mitä on vahvan brändin takana?

Menestyksen takana on suomalaisia elinkeinoelämän menestystarinoita esittelevä dokumenttisarja, jonka jokaisessa jaksossa käydään läpi yhden kotimaisen yrityksen synty. Sarjaan on koottu Franck Median tuottamia helmiä vuosien varrelta ja tarjolla on myös uusia, mielenkiintoisia tarinoita.

Syksyn jaksot:

Serlachius 29.8.2010

Apteekkarin uralla aloittanut G.A. Serlachius perusti uuden osakeyhtiönsä ensimmäisen yksikön Mänttään 1868. Puuhiomosta alkunsa saanut perheyritys laajeni vuorineuvos Gösta Serlachiuksen aikana suuryritykseksi, jonka menestyminen mahdollisti myös taiteen monipuolisen suosimisen.

G.W.Sohlberg 5.9.2010

Sohlbergin tarina
Käänteentekijät on kertomus Sohlbergin perheen ja yhtiön 130-vuotisesta matkasta tämän päivän pohjoismaisen matkapuhelinteollisuuden hyödynsaajaksi. Se on viiden sukupolven kertomus sotien, laajentumisten ja lamojen aiheuttamista dramaattisista käänteistä.

Helkama 12.9.2010

Dokumenttielokuva maatalon pojasta ja liikemiehestä Heikki J. Helkamasta ja hänen sata vuotta sitten Tampereen torin reunalle perustamasta kodinkoneliikkeestä ja sen kasvusta Helkaman suvun hallitsemaksi yritysryhmäksi.

Metso 1 19.9.2010
Metso 2 ( päivitetty ) 26.9.2010

Metson tarina on kertomus globalisaatiosta, keksinnöistä ja maailmanhistorian kriisikohdista jotka yhdistävät eri puolella maailmaa aina 1800-luvulta asti syntyneitä yrityksiä suuryritys Metsoksi.

Berner BT ( uusi ) 3.10.2010

Miten Juice Leskisestä tehtiin hiustuotemalli. Miten 90-luvun suosituin tv-mainos sensuroitiin ja vedettiin markkinoilta.
Mm. näistä asioista kertoo Menestyksen takana-sarjan dokumentti Bränditavaratalo Berner.Bernerit ovat perheyrittäjiä. Mutta myös paljon muuta.

Vaisala 10.10.2010

Dokumenttielokuva sinnikkäästä keksijänerosta Vilho Väisälästä ja Suomen ensimmäisestä high tech –yrityksestä, Vaisalasta. ”Proffaksi” kutsuttu Väisälä onnistui 1930-luvulla – yhteistyössä veljiensä kanssa – kehittämään maailmanlaajuistesti merkittävän yläilmakehän mittaamiseen tarkoitetun radiosondin.

Konstsamfundet ( uusi ) 17.10.2010

Amos Anderson syntyi äärimmäisen köyhiin olosuhteisiin 1878. Kun hän kuoli 1961,häntä pidettiin maamme rikkaimpana henkilönä. Dokumentti “Hurrin Testamentti” seuraa tämän omalaatuisen miehen, osittain traagistakin, tarinaa Kemiön
metsäkylästä maamme liike-elämän huipulle ja kulttuurieliitin salonkeihin.

OP-Pohjola 1 31.10.2010
OP-Pohjola 2 7.11.2010

Helsingin Energia ( uusi ) 21.11.2010.

Nanso ( päivitetty ) 28.11.2010

Liiketoimintansa Pirkanmaalla kenkätehtailijana aloittanut Emil Aaltonen kasvatti 1930-luvulla Nanson merkittäväksi tekstiilialan yritykseksi. Yhtiön neulomat yöpaidat, sukat ja trikoot ovat kasvattaneet tämän perheyhtiön Suomen toiseksi suurimmaksi vaatetusalan teollisuusyritykseksi, joka panostaa vahvasti nuoriin kotimaisiin suunnittelijakykyihin.

Aspon tarina 5.12.2010

Vuonna 1929 joukko rohkeita helsinkiläisiä isännöitsijöitä perustaa Asunto-osakeyhtiöitten Polttoaineosuuskunnan murtaakseen lämmitysraaka-aineen maahantuojien monopolin. Rohkeus palkitaan, ja osuuskunnan toiminta laajenee taitavien kauppojen ja uusien aluevaltauksien myötä kuljetuksiin, laivanvarustukseen ja kemikaalien jakeluun. Mahtuupa Aspon tarinaan myös flyygelikauppaa Neuvostoliittoon, hirsitalojen vientiä Japaniin ja Super-Piss-tuulilasipesunesteen voittokulku.

Primula ( päivitetty ) 19.12.2010

Rääkkyläläisen Pekka Väyrysen ja huutolaislapsena kasvaneen Hildan rakkaustarina on matka köyhyydestä yrittäjyyteen. Tiivis perheyhteisö on tukenut pulavuosien ja lakkojen ravisteleman perheyritys Primulan toimintaa jo yli sadan vuoden ja neljän sukupolven aikana.

Syvimmän finanssikriisin aikana perheyritys tekee rohkean päätöksen sitoutua hiilineutraalin toimintaan. Primulan historian suurin investointihanke – Herkkutehdas on elintarvikealan edelläkävijä, Pohjois-Euroopan ensimmäisenä hiilineutraalina leipomona. Muutoskyky on pitkäikäisyyden ehto.